20 jaar Sporta Mon Ventoux sluit af met allerlaatste editie

05 Oct 2023

In juni 2024 trekt Sporta voor de allerlaatste keer richting Frankrijk om met honderden fietsers en wandelaars de Mont Ventoux te beklimmen. Het is de allerlaatste kans om dit uniek evenement op Franse bodem te beleven.

Wat in 2005 startte als een kleinschalig en ludiek sportevent, groeide al snel uit tot een uit de kluiten gewassen beweegcampagne die elk jaar opnieuw 2000 à 3000 fietsers en wandelaars naar de legendarische Mont Ventoux lokt. Sporta was op dit vlak 20 jaar geleden trouwens een ware pionier; geen enkele Vlaamse organisatie had daarvoor ooit een buitenlands event voor wielertoeristen van deze omvang op poten gezet. Sinds de start gingen ondertussen al 34.800 sportievelingen de uitdaging aan. Allen samen beklommen ze de flanken van de Mont Ventoux al meer dan 60.000 keer en werden er meer dan 1.300.000 kilometers gefietst. Dat zijn aantallen om bij te duizelen.

Het sportieve programma van Sporta Mon Ventoux is doorheen de jaren trouwens sterk gewijzigd. Wat ooit begon als een wielerevent met een éénmalige beklimming is uitgegroeid tot een stevig onderbouwde beweegcampagne met een gevarieerd aanbod voor beginnende tot geoefende fietsers en wandelaars. De fietsuitdagingen in Frankrijk variëren van 21 tot 173 km en van 1.147 tot 4.565 hoogtemeters. De wandelaars kunnen kiezen uit een beklimming van 20 of 32 km (1.028 of 1.751 hoogtemeters). De deelnemers worden gedurende een half jaar klaargestoomd met trainingsschema’s, voorbereidingstochten, coaching, tips en advies om goed voorbereid en op een verantwoorde manier de kale berg te beklimmen, per fiets of te voet.

Sporta Mon Ventoux is doorheen de voorbije 20 jaren uitgegroeid tot een begrip in de Vlaamse sportwereld. Om kwaliteit te garanderen legt Sporta de lat dan ook hoog. Er worden elk jaar letterlijk kosten noch moeite gespaard om telkens weer een pareltje van een evenement neer te zetten. Zo verplaatst zich jaarlijks een crew van bijna 100 medewerkers vanuit Vlaanderen naar de Ventoux om daar alles in goede banen te leiden, de professionele medische en technische bijstand te garanderen, de bevoorrading te verzorgen,….

En toch heeft Sporta beslist een punt te zetten achter dit succesverhaal met een allerlaatste editie in 2024. De belangrijkste motivatie hiervoor is te vinden in de missie en kernopdracht van Sporta: zoveel mogelijk Vlamingen aanmoedigen en ondersteunen tot (meer) bewegen! Hierbij wil men nog meer inzetten op de beginnende ongebonden sporter. Voor deze doelgroep wil Sporta beweegcampagnes organiseren die laagdrempeliger zijn en daardoor meer deelnemers kunnen bereiken, ook diegenen voor wie een reis naar Frankrijk om praktische of financiële redenen niet haalbaar is. Bewegen past binnen een gezonde en duurzame levensstijl. Ook daar wil Sporta haar verantwoordelijkheid opnemen. De organisatie van het Mon Ventoux event heeft jammer genoeg een zeer grote ecologische voetafdruk. De honderden voertuigen die jaarlijks richting het Zuiden trekken met deelnemers, medewerkers en materiaal zijn erg belastend voor het milieu. Daarom willen we in de toekomst bewust kiezen worden voor meer beweegcampagnes dichter bij huis.

Momenteel zit men bij Sporta aan de tekentafel om deze nieuwe aanpak uit verder te werken. Deze zal passen binnen Sporta’s vernieuwde missie om mensen duurzaam in beweging te brengen én te houden. Meer dan ooit wordt er aan de slag gegaan om mensen te helpen duurzaam bewegen, ontwikkelen en gezonder leven; en dit op maat van zowel beginners als de meer geoefende sporters. Op die manier worden inspanning, ontspanning en bewegen een bron van lang vol te houden plezier. Beweeg meer, leef meer!

Maar ondertussen gaat alle aandacht uit naar de allerlaatste Sporta Mon Ventoux. Meedoen is de boodschap! www.sportamonventoux.be

NAAR SPORTA MON VENTOUX