De zeldzame momenten van de Kale Berg

12 Jun 2024

Wie Eddy Merckx zegt, zegt Tour de France. Wie Ronde van Frankrijk zegt, zegt ongetwijfeld Mont Ventoux. De Kale Berg zorgt steeds voor spraakmakende momenten. Hoewel passages op de Ventoux eerder zeldzaam zijn geworden, is het een berg die tot de verbeelding blijft spreken bij wielerliefhebbers. 

Sinds de eerste Ronde van Frankrijk in 1903 werd de Mont Ventoux maar 17 keer beklommen tijdens een touretappe. En maar tien keer lag de finish ook effectief op de top, de laatste keer in 2013. 

Landgenoten op de Mont Ventoux 

Wist je dat de twee laatste Tourritten waarin de Mont Ventoux beklommen werd, gewonnen werden door Belgen? Thomas De Gendt won de ingekorte etappe met aankomst bij Chalet Reynard en Wout Van Aert won de rit waarin de Mont Ventoux maar liefst twee keer werd beklommen. 

De meest historische Belgische Ventoux-overwinning is ongetwijfeld die van “Kannibaal” Eddy Merckx in 1970. Een jaar na zijn eerste touroverwinning is hij ook in 1970 goed op dreef om opnieuw eindwinnaar te worden. In de veertiende etappe met finish bovenop de Mont Ventoux wint Merckx met een minuut voorsprong op twee andere Belgen, Martin Van Den Bossche en Lucien Van Impe. Maar het heeft hem bloed, zweet en tranen gekost. Hij komt totaal uitgeput over de meet en valt bijna flauw tijdens een flashinterview, waarna hij extra zuurstof kreeg. 

Later zal er getwijfeld worden of dit allemaal echt was. Er wordt gefluisterd dat Eddy toneel speelde om te ontsnappen aan de verplichtingen van een etappewinnaar. 

Het dieptepunt 

Zeventien keer. Zeventien spraakmakende momenten. Maar de passage op de flanken tijdens de Tour van 1967 zal nooit vergeten worden. De Brit Tom Simpson komt er om het leven door hartfalen. 

Er wordt wel eens gefluisterd dat de dood van Simpson, een ex-ploegmaat van Eddy Merckx, veroorzaakt werd door doping. Hoewel het gebruik van prestatie bevorderende middelen in die tijd vaker voorkwam, heeft het tot de dood van Simpson geduurd vooraleer men hierop strenger ging controleren. De dood van de Brit heeft mee gezorgd voor een ommekeer. 

50 jaar later 

Wij hadden meermaals de mogelijkheid om Eddy te verwelkomen op onze Sporta Mon Ventoux. In 2017 was dat zelfs een heel speciaal bezoek. 

Sporta organiseerde tijdens deze editie de Memorial Tom Simpson. 50 jaar na de dood van Tom Simpson namen we de tijd om deze gebeurtenis te herdenken. Dit in het bijzijn van ex-ploegmaat Eddy Merckx en een andere grote wielerheld, Raymond Poulidor. Eveneens een winnaar van een Ventoux-etappe tijdens de Tour.

https://www.sporta.be/userfiles/media/default/blogs-visuals-29.jpg
Eddy Merckx samen met Raymond Poulidor

https://www.sporta.be/userfiles/media/default/blogs-visuals-30.jpg
​Eddy & Merijn Casteleyn